Jesenický med
Květové světlé medy
Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážné většině z rostlin léčivých.
Je snadno stravitelný díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů -glukózy a fruktózy.
Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky.
Dále obsahuje:
Rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky a další.
Medovicové lesní medy
Medovicové (lesní) medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organismu.
Mají charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné - zvláště v Evropě.
Tuhnutí ( krystalizace ) medu
U jednotlivých medů je různý poměr hroznového a ovocného cukru.
Medy s vyšším obsahem hroznového cukru tuhnou rychleji. Mezi tyto medy počítáme med řepkový, smetankový a částečně i některé medy z ovocných stromů. Pokud je v medu vyšší obsah cukru ovocného, trvá tuhnutí dlouho, někdy dokonce velmi dlouho. Typickým příkladem je med akátový, který může zůstat v tekutém stavu až dva roky.
Medovicové medy jsou někde mezi tím; tuhnou několik týdnů nebo měsíců. Výjimku tvoří medovicové medy (většinou smrk a modřín), které obsahují melecitózu. jedná se tzv. o trojitý cukr
- dvě molekuly hroznového a jedna molekula ovocného cukru.
Jak ztekutit med?
Zkrystalizovaný med můžeme bez poškození opět udělat tekutým zahřátím ve vodní lázni na teplotu 40°C i na delší dobu odpovídající této teplotě.
Avšak příliš vysoká teplota medu škodí. Delší zvýšení na 45°C poškodí enzym invertázu, která je termolabilní a krátkodobý ohřev na 70°C ji zničí.
Takový med nemůžeme označit již jako přírodní.
V některých zámořských zemích se stalo bohužel zvykem zahřívat med na teplotu 70 - 75°C.
Schopnost krystalizace se tím podstatně zmenší, nebo dokonce odstraní.
Tato metoda je provozována proto, že většina zákazníků požaduje med tekutý.
Tento med může v regále stát dlouho, aniž zkrystalizuje. Není to ale již plnohodnotný med